Sajt namenjen LGBT populaciji

Св. муч. Талалеј; Пр. Стефан Пиперски - ЗАДУШНИЦЕ

 Ми се уздржавамо од злих речи о покојницима не из сујеверног страха за себе него из праве љубави наспрам њих. То Бог љубави, наш заједнички Отац, захтева од нас. И Бог покрива многе грехе наше, па треба и ми да прикријемо, ћутањем и молитвом, грехе наших ближњих.

 СВ. Владика Николај

______________________________________Svim pravoslavnim vernicima, srecna Sveta Petka!  A svim ljudima koji je slave srecna slava, da je slave jos puno godina. Da im Sveta Petka donese blagostanje i mir.  Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave praznik posvećen Prepodobnoj mati Paraskevi - Svetoj Petki. Ova svetiteljka srpskog porekla rođena je u Epivatu, između Silinavrije i Carigrada. Roditelji Svete Petke, imućni i pobožni hrišćani, imali su i sina Jevtimija koji se zamonašio, a kasnije postao znameniti episkop maditski. Posle smrti roditelja, Petka je, Hrista radi, započela podvižnički život kakav je oduvek želela. Otišla je prvo u Carigrad, a potom, do svoje starosti, živela u Jordanskoj pustinji u postu i molitvi, prošavši nebrojena iskušenja i patnje. U starosti, glas sa neba pozvao je Svetu Petku da se vrati u rodni kraj i ona je napustila Jordansku pustinju. Sveta Petka se upokojila u 11. veku, dve godine po povratku u rodni Epivat. Njene čudotvorne mošti, tokom vremena prenošene su u Carigrad, Trnovo, opet u Carigrad, a odatle u Beograd. Mošti Svete Petke sada počivaju u rumunskom gradu Jašu. U beogradskoj tvrđavi nalazi se Crkva Svete Petke gde postoji voda (agiazma) koja čudotvorno leči sve one koji je uzimaju sa verom u Boga i ljubavlju prema ovoj svetiteljki.

_______________________________

Šta poneti kada idete na slavu?

 

U prvobitnom nastanku običaja, odlazak kod nekoga na slavu nije podrazumevao darivanje.

Međutim, posle drugog svetskog rata, proslavu krsnog imena je zamenila proslava rođendana pojedinih članova porodice. Kako je ovakva proslava podrzumevala kupovinu poklona, običaj se u narodu prenosio i na druge prigode, tako da kada se ponovo započelo sa proslavljanjem krsnoga imena, podrazumevalo se da se ne ide "praznih ruku". Tu se pojavio problem, jer rođendan slavi jedna osoba, a slavu proslavlja čitavo domaćinstvo. No, naš čovek je dovitljiv, pa se dosetio: piće za domaćina, cveće za domaćicu, čokolada za decu. Kako se dobre ideje brzo prihvataju, tako je i ovaj sklop "slavskog poklona" brzo ušao u običaj našem narodu, eventualno uz mala odstupanja. Što se tiče crkvenih običaja, vrsta poklona koji ćete odneti kada idete na nečiju proslavu krsnog imena nije određen, jedino pravilo koje treba da se poštuje je da taj poklon bude "pristojan i skroman". Posetite cvećaru, ponesite flašu pića i svakako, nemojte zaboraviti na mališane. Kada idete na slavu, izrazite poštovanje prema domaćinu i na taj način što ćete svojim oblačenjem doprineti svečanom izgledu čitave proslave. Običaj je da se u kući u kojoj se krsno ime proslavlja, gosti dočekuju na samim vratima sa koljivom i čašom vina. Ukoliko ste pravoslavac, tada se prvo prekrstite, pa uzmite zalogaj koljiva i gutljaj vina, te čestitajte domaćinu krsnu slavu, kao i svima ostalima koji je toga dana proslavljaju. Ukoliko, pak, niste pravoslavne vere, a odlazite na nečiju slavu, nema razloga da Vam bude nelagodno. Sloboda veroispovesti je ljudsko pravo svakog čoveka. Ukoliko, Vaša vera nije hrišćanska, jedino što ne bi trebalo da radite je da "čitate" pravoslavne molitve i da se krstite kada to običaji u pravoslavlju nalažu. Ne treba zaboraviti, kako se za slavskim stolom okuplja mnogo ljudi, a mnoštvo nosi i veliku raznolikost stavova u konverzaciji koja se vodi, treba izbegavati tzv. "vruće teme" poput politike, nacionalnosti, veroispovesti i sl. kako bi se predupredila mogućnost nastajanja neprijatne situacije u jednom tako svetom momentu.

Posetite galeriju:"MISTIKA" u kojoj smo objavili misticne umetnicke fotografije Svete Petke na Kalemegdanu

http://www.lepotani.com/gallerypreview.aspx?galleryid=53

_______________________________________________

Cenjeni posetioci,

                                Ako imate bolesno dete,ili ako ste Vi bolesni ,savetujem Vam da odete u paraklisu Svete Petke na malom Kalemegdanu,koja se nalazi pored restorana "Kalemegdanska terasa",i da tu uzmete vode kojom cete kasnije da se okupate kada se vratite kuci. Ta voda je zaista cudotvorna i siguran sam da ce Vam pomoci da ozdravite. Pisite mi da li Vam je ta voda pomogla na E-mail nova.religija@gmail.com     

                                         Turci su Kalemegdan zvali "Bregom za razmisljanje",odnosno sto bi mi danas rekli "Bregom za meditiranje". Moje omiljeno mesto za meditiranje je prostor u paraklisi,i oko paraklise Svete Petke na malom Kalemegdanu,u blizini restorana i kafica "Kalemegdanska terasa". Moje omiljeno mesto za meditiranje je mali plato ispred paraklise Sv.Petke na malom Kalemegdanu. To je zaista misticno  mesto na kome cete sigurno doziveti religiozno iskustvo. U letnjim mesecima prvo popijem nes kafu na terasi kafica "Kalemegdanska terasa" sa koga se pruza velicanstven pogled na usce,Zemun i kulu Sibinjanin Janka,Novi Beograd,etc. Zatim se spustim stepenicama do Sv.Petke gde obavezno popijem lekovitu vodu. Mozete poneti svojoj kuci do 2 litra te vode,i vise ako zelite, po simbolicnoj ceni. Sv.Petka je misticno mesto , i religiozno iskustvo koje cete tu doziveti ne moze se opisati recima. Morate licno da je posetite i da zamolite Sv.Petku da Vam pomogne da resite neki problem. Javna tajna je da su mnoge zene ostale u drugom stanju posto su redovno odlazile i molile se Sv.Petki.  Ispred Sv.Petke je mali plato na kome ima nekoliko klupa. Po izlasku iz crkve imam obicaj da satima meditiram sedeci na nekoj klupi. Povucem se duboko u svoj unutrasnji svet i nikoga ne primecujem oko sebe. Tako nalazim dusevni mir. To misticno mesto je inspiracija mnogim umetnicima.

AKO MOZETE I ZELITE MOLIMO VAS UPLATITE DOBROVOLJNI PRILOG ZA KREIRANJE SAJTA O SVETOJ PETKI

Ovim putem pozivamo sve osobe koje mogu i zele da uplate dobrovoljni dinarski prilog za kreiranje novog religioznog sajta o Svetoj Petki i za hosting. Uplatite koliko mozete,svaki Vas prilog nam je dragocen i neophodan bez obzira na iznos. Ako zivite u inostranstvu pisite nam na e-mail

nova.religija@gmail.com    kako bi Vam poslali precizne bancine instrukcije za transfer deviza.Mi cemo platiti proviziju za transfer deviza u Beogradu. Hvala unapred!

If you wish to support please contact webmaster for further instructions at nova.religija@gmail.com Your involvement will be highly appreciated.

E-mail  nova.religija@gmail.com