Sajt namenjen LGBT populaciji

Beli anđeo

 

 Beli anđeo je deo kompozicije Mironosice na Hristovom grobu iz crkve Vaznesenja Hristovog manastira Mileševe i spada u najpoznatije freske Srbije ali se ubraja i u velike domete evropskog slikarstva. Smatra se jednim od najlepših radova srpske i evropske umetnosti srednjeg veka. Na slici je prikazan anđeo obučen u beo hiton koji sedi na kamenu i mironosicama rukom pokazuje mesto Hristovog vaskrsnuća, odnosno njegov prazan grob. Rađen je slobodnim, širokim potezima i odlikuje se monumentalnošću i visokom plastikom u modeliranju. Freska se nalazi na južnom zidu zapadnog traveja i nastala u 13. veku kao rad nepoznatih autora Grka, školovanih u Carigradu, Nikeji i Solunu. U 16. veku je preko nje naslikana druga freska pa je Beli anđeo bio sakriven sve do 20. veka kada je ova crkva restaurirana i gornja slika uklonjena.

 

 ________________________________________________________________________________

 

 Zanimljivost

 

 

 

Prvi satelitski prenos video signala 1963. između Evrope i Severne Amerike sadržao je sliku Belog anđela iz Mileševe među prvim kadrovima koji su predstavljali pozdrav Evropljana prema Amerikancima. Nešto kasnije, isti signal je bio poslat u svemir prema mogućim vanzemaljskim oblicima života . Beli anđeo je odabran i za ovu priliku jer je postao širom sveta prepoznat kao simbol svekolikog mira.

 

 P.S. Svim posetiocima sajta savetujem da obavezno u svom stanu drze reprodukciju freske Belog Andjela. Ja na primer imam turisticki plakat na kome je reprodukcija  Belog Andjela. Uokvirio  sam taj plakat i  okacio sam ga na zid kao misticnu sliku za meditiranje. Ako se iskreno molite Belom Andjelu On ce Vam pomoci da resite sve Vase probleme.

 

Pisite nam na E-mail   ngo.belgrade@gmail.com