Sajt namenjen LGBT populaciji

 

Kako su mačke obeležile religiju?

_____________________________

Kako su mačke obeležile kulturu?

Većina kultura u nastajanju poštovala je u nekom trenutku kultove životinja. Širom sveta mačke su obožavane kao simboli plodnosti i zaštitništva, dok je noćna orijentisanost bića mačjeg roda stvorila od njih predmet podjednako i očaranosti i sujevernih strahova.

Prvi kultovi posvećeni mački

___________________________

Mačka je najverovatnije pripitomljena na severu Afrike i prvi dokumentovani kult domaće mačke za koji danas znamo nastao je u drevnom Egiptu. O omiljenosti boginje Bastet, prikazivane s glavom mačke, svedoči njen hram u Beni Hasanu, gde je krajem XIX veka pronađeno više od 300.000 mačjih mumija. Mačke su ritualno oplakivane, a njihova tela mumifikovana da bi bila prinesena bogovima. Onaj ko bi ubio mačku bio bi kažnjen smrću.  Rimska boginja ljubavi Venera često je prikazivana s mačkom, što je simbolizovalo njenu ulogu nežne majke, istovremeno spremne da silovito brani svoju decu. U prehrišćanskoj Evropi mnoge su religije povezivale mačku s plodnošću i žestokim zaštitništvom. U dvokolice nordijske boginje plodnosti Freje bile su upregnute mačke, dok je velška boginja Keridven, takođe povezana s kultom plodnosti, umela da se preobrazi u mačku. Na drugim mestima prevagu je odnosila zaštitnička uloga. U mitologiji domorodačkih civilizacija Severne i Južne Amerike puma i jaguar imali su značajno mesto. Puma će potom postati amigo del christiano, prijatelj hrišćana, pošto je navodno spasla život jednoj maloj Španjolki. U Peruu je kult pume postojao još od 600.g. p.n.e., a za vračeve u Južnoj Americi verovalo se da se posle smrti pretvore u jaguara.

Mačja zaprega

_________________

U dvokolicu boginje ljubavi i plodnosti Freje uprezane su mačke, mitološki preci norveške šumske mačke.

Svete mačke

______________

Mačka je u islamu postala važna zato što se povezivala s prorokom Muhamedom, koga je spasla od ujeda zmije. Istočnjačke religije u celini imaju blagonaklon stav prema mačkama: hindusi imaju versku obavezu da se o njima staraju, parsi (ogranak zoroastrejaca) smatraju da je ubiti mačku ozbiljan zločin. U kineskom budizmu mačka se zbog svoje zadovoljne smirenosti povezuje s meditacijom, dok japanski budisti posle smrti kućne mačke njen lik pohranjuju u hramu što, prema verovanju, donosi porodici sreću.   Hrišćanstvo je u prošlosti imalo prema mački dvojak stav. Iz paganskih religija i jevrejskih korena hrišćanstvo je u izvesnoj meri preuzelo kultni odnos i starohrišćanski sveci ponekad su prikazivani s mačkom; prema jednom predanju, u isto vreme kad je Devica u jaslama rodila Hrista, u štali se omacila i jedna mačka. Oko 600. godine, međutim, mačka je počela da se povezuje s jeresima, a đavo vrlo često da se prikazuje kao crni mačor. Usledila su stoleća progona iz sujevernog straha, na mačke je bacana krivica za širenje kuge i nedužne životinje ubijane su u mirijadama. Tek kad su u XVIII veku ukinuti zakoni protiv veštičarenja, konačno su pomilovane i one.

Najuzvišenija boginja

__________________

U hinduizmu se boginja mati Durga prikazuje kako jaši na tigru noseći u nekima od svojih mnogih ruku oružje, dok drugima prikazuje mudre, gestove simboličkog značenja.

Hvatajte vešticu!

____________

U XV veku lov na veštice dostigao je razmere kolektivne histerije, a mačke su optuživane kao lični demoni zlosrećnih veštica. Njihove noćne navike uzimane su kao dokaz zla i tako su mačke postale deo ikonografije veštičarenja.

Tekst je preuzet iz  ilustrovanog vodiča "Mačke" dr Brusa Fogla, objavljenog u izdanju Lagune.  U knjizi saznajte i sve o genetici mačaka, o kratkodlakim i dugodlakim mačkama, o dobroj ishrani i higijeni za vašu mačku, ali i o prevenciji bolesti i parazita...  Kako da prepoznate znake slabljenja organizma mačke i kako da rešite problem gojazne mačke i probleme sa kožom i dlakom i organima na glavi.  Izvor b92.net