Sajt namenjen LGBT populaciji

DRUGI PISU:

Muškarac i abortus

Iako zakon uskraćuje muškarcima pravo odluke da li će njihovo dete biti rođeno ili ne, to nikako ne ukida psihološku realnost, kao ni emocije koje se u takvim okolnostima javljaju.  Kada je reč o abortusu, uloga muškarca je značajno zanemarena sa svih aspekata-pravnog, medicinskog i psihološkog. Malo je poznato da muškarci nakon abortusa partnerke mogu prolaziti kroz teške i neprijatne promene u osećanjima, ponašanju, kao i doživljaju partnerke, sebe i nerođenog deteta. Iako zakon uskraćuje muškarcima pravo odluke da li će njihovo dete biti rođeno ili ne, to nikako ne ukida psihološku realnost, kao ni emocije koje se u takvim okolnostima javljaju. Muškarac se može na više načina postaviti prema abortusu i upravo izabrani stav čini podlogu za kasnije emocionalno reagovanje:

■Ohrabruje i podržava ženu da se odluči na abortus

■Vrši pritisak na nju da abortira

■Napusti je da bi ona odluku donela sama

■Neuspešno se suprotstavi abortusu

■Sazna za abortus nakon što se dogodio.

Ukoliko je muškarac ohrabrivao ili vršio pritisak da žena izvrši abortus, može se nakon toga javiti osećanje krivice, ljutnje i besa na sebe, što može dovesti i do disfunkcionalnih promena u ponašanju (povređivanje drugih, samopovređivanje, upotreba droga, alkohola...).  Muškarac koji je bio protiv abortusa može se osećati bespomoćno, neravnopravno i može dovesti u pitanje svoj identitet kao muškarca jer nije bio u stanju da zaštiti dete koje je želeo.  Muškarac koji je tek nakon abortusa saznao da mu je partnerka uopšte bila trudna najčešće će imati doživljaj dubokog razočarenja i odbacivanja. Osim ovih osećanja, često se javljaju i osećanje besa prema partnerki, prema društvu i to može voditi do daljeg nepoverenja, strahu od bliskosti, izolovanosti i osećanja neadekvatnosti. Bez obzira na ulogu koju je muškarac zauzeo u ovoj poziciji, često se javljaju i osećanja žaljenja i tuge. Isto tako je moguće da ovaj događaj ne ostavi značajne posledice na osećanja muškarca. Ukoliko ste kod sebe prepoznali neke od navedenih simptoma jako je bitno da o tome razgovarate sa osobom od poverenja. Time što se osećanja „guraju pod tepih" nikome neće biti bolje, naprotiv. Ako Vaši problemi postanu izraženi u meri da Vas ometaju u svakodnevnom funkcionisanju, bilo bi dobro da potražite stručnu pomoć.  Izvor  http://www.pressonline.rs/sr/blog/VIPblog/post/63/Sanja+Perkovic-Goga/40901/Mu%C5%A1karac+i+abortus.html

P.S. Prenosimo Vam  i  skraceni komentar jednog posetioca sajta PRESS-a : ” Abortus je sinonim za najgoru vrstu ubistva na svetu koja postoji!!!  Tako nesto nema ni kod jedne zivotinjske vrste!!! Samo je covek sklon ( i sve vise u poslednje vreme ) tom bezumnom i svirepom cinu!!! Potrebno je ZAKONOM ZABRANITI tu gnusobu zvanu abortus!!!  Uvesti najstroze kazne za one koji bi to eventualno ilegalno cinili!  Cak ni iz takozvanih "medicinskih razloga" NE dozvoliti abortus!!! ”

Posaljite nam Vase komentare na E-mail  ngo.belgrade@gmail.com