Sajt namenjen LGBT populaciji

Homoseksualci sravnjeni sa pedofilima

Homoseksualci sravnjeni sa pedofilima – tako to izgleda u Zakonu protiv „propagande homoseksualnog odnosa prema maloletnima“ u nekoliko gradova Rusije. „Jedinstvena Rusija“ želela bi da zakon važi u celoj zemlji.  „Homoseksualnost je normalna“, piše na tabli koju Igor Košetkov drži u jednoj ulici u Sankt Petersburgu. Zbog te rečenice je najpre bio uhapšen, a sada mu preti novčana kazna od 120 evra. No, aktivistima još i više od toga smeta to što se u novom zakonu, koji je Košetkov navodno prekršio, homoseksualci pominju u istoj rečenici sa pedofilima. „Vlastodršci pokušavaju da podstaknu mržnju tako što zakonom izjednačavaju homoseksualnost i pedofiliju. Naravno da smo svi protiv pedofilije. I ja sam protiv nje“, kaže Košetkov.

Uloga crkve i politike

Zakon važi u Sankt Petersburgu i još trojim velikim gradovima Rusije, a razmatra se i njegovo uvođenje u Moskvi. U Rusiji se polako formira civilno društvo. Gej-zajednica je jedna od prvih koja se organizovala i izašla u javnost. To je korak koji je zasmetao režimu, jer se u Rusiji do devedesetih godina homoseksualnost zvanično smatrala psihičkim poremećajem. I Ruska pravoslavna crkva širi propagandu protiv gejeva i lezbejki. U svetu politike, rasprostranjena je slika mačo-muškarca, kakvu otelotvoruje premijer Vladimir Putin – on se rado prikazuje kao muškarčina i voli da se slika obnaženog torza. U šou-biznisu već mogu da se vide i drukčije pojave, ali to nema velikog značaja, smatra sociolog Aleksej Levinson. „Rusi naravno primećuju da se neki predstavnici pop-kulture – domaće i strane – deklarišu kao netradicionalno seksualno orijentisani. Ali, mnogi Rusi smatraju da je svako propagiranje tolerancije prema takvim osobama – mešanje u unutrašnje stvari Rusije“, kaže Levinson.

Većina za zakon

Oni koji se usuđuju da izađu na ulice i otvoreno demonstriraju, sada su pribegli i jednoj ekstremnoj akciji: na jakne su zakačili bedževe sa ružičastim trouglom – simbol koji su morali da nose homoseksualni zatočenici nacističkih koncentracionih logora u Drugom svetskom ratu. To je ozbiljna optužba na račun ruske države, koja se na taj način stavlja u isti koš sa nacističkom vlašću Trećeg rajha. No, izgleda da takve akcije ne mogu da ostave utisak na većinu građana Rusije. Jedna od poslednjih anketa je pokazala da više od 80 odsto građana Rusije podržava novi zakon. Izvor

http://www.dw.de/dw/article/0,,15906458,00.html?maca=ser-Blic%20Online-2569-xml-mrss