Sajt namenjen LGBT populaciji

Misli koje stvaraju vitkost

 Svake godine milioni ljudi širom sveta praktikuju različite dijete, plaćaju članarine u teretani, provode sate vežbajući u nadi  da će postići besprekornu figuru. "Telo i um su u neprestanoj komunikaciji, ali um je ipak najbitniji jer utiče na način na koji se ponašamo", tvrdi nutricionista Dženet Tompson, autor knjige "Think More, Eat Less". Tompsonova je uverena da postajemo pretili zbog zbunjujućih poruka koje šalje naš mozak, sabotirajući našu nameru da smršamo, piše Dejli mejl.  Poruke tipa da dobro izgledate, da ste bucmasti ili da je dijeta gubitak vremena ostaju dugo zapamćene. Iako možemo biti nesvesni toga, naša emocionalna veza s hranom može postati toksična pa više nećemo jesti samo kada smo gladni ili prestati jesti kada smo siti. Dženet Tompson smatra da se to može promeniti i osmislila je program vežbi za mozak koje, kako veruje, može da pomogne da postanemo i ostanemo vitki.

1. Zamislite sebe kao mršavicu

 Razmislite o tome kako ćete izgledati i kako ćete se osećati pošto za mesec dana uspete skinuti višak kilograma. Bićete zdravi i vitki. Posle toga zamislite kako ćete izgledati i osećati se tri meseca nakon što smršate, a kako posle šest meseci. Ovoj vežbi je dovoljno da se posvetite samo minutu pre nego što zaspite i minutu pošto se probudite. .

 

2. Napišite šta želite

 Na papir napišite šta tačno želite da postignete. Želite da uđete u farmerice broj 38? Želite da trčite maraton? Veoma je važan i način na koji mislite da ostvarite taj cilj: "manje ću jesti" ili "držaću se strogog režima vežbanja". To što želite postići i način na koji ćete to ostvariti pročitajte na glas dva puta dnevno.

 

3. Napišite listu zbog čega debljate

 Utvrdite svoje misli i obrasce ponašanja koji su vas omeli da u prošlosti ostvarite željeni cilj. Napravite listu svih stvari zbog kojih se najverovatnije debljate, a zatim napravite listu alternativnih ponašanja kojima nameravate zameniti uvreženo ponašanje.

 

4. Družite se sa osobama koje su uspele da smršaju

 Provodite vreme sa osobama koje su već uspele da smršaju ili imaju iste ciljeve kao i vi. Osobe s kojima provodite vreme direktno utiču na vaše ponašanje.

 

5. Vodite dnevnik

 Vodite dnevnik ishrane. Zapišite sve što ste pojeli u toku dana. Naime, istraživanja pokazuju da čak i ako svesno ne ograničite unos hrane, dnevnik će vam pomoći da se kontrolišete.

 

6. Ne branite sebi hranu koju volite

 Sledite dva jednostavna plana ishrane: Nikada ne koristite hranu kao nagradu ili utehu - jedite samo onda kada ste gladni. Nikada sami sebi nemojte zabranjivati određenu vrstu hrane, jer to će samo povećati vašu želju.