Sajt namenjen LGBT populaciji

U centru Beograda pretučen gej mladić

Nekoliko nepoznatih napadača pretuklo je gej mladića V.M. (25), u parku u Fruškogorskoj ulici u Beogradu. Policija je pretučenog mladića zatekla u polusvesnom stanju. Ekipa Hitne pomoći žrtvu napada je prevezla u Urgentni centar gde mu je konstatovano više teških telesnih povreda - kontuzija glave, istegnuće vrata, naprsline na zubima donje vilice, više masnica, podliva, oguljotina po licu... Napad se dogodio oko 1.30 časova u noći između 7. i 8. septembra. Policiju je pozvao V.D. (23) koji bio u društvu V.M. i koji je takođe bio napadnut ali je uspeo da pobegne. V.M. i V.D. su u noći napada prolazili kroz park idući ka obližnjem gej klubu kada su iz parka začuli povike "Pederi, pederi!". Zatim su na klupama u parku ugledali šestoricu mladića starosti između 16 i 20 godina koji su odmah skočili i potrčali u njihovom pravcu. V.D. je, videvši da jedan od napadača trči ka njemu sa mesarskim čekićem u ruci, počeo da beži i uspeo je da mu umakne utrčavši u baštu kafića iz koje je i pozvao policiju. U međuvremenu napadači su se domogli V.M. i brutalno ga pretukli nanevši mu teške telesne povrede. Policija je na mesto napada došla nakon nekoliko minuta, ali su se huligani već razbežali. Policija je pronašla bačen mesarski čekić i jaknu za koje se pretpostavlja da ih je ispustio neko od napadača.

GSA: Počinioce privesti pravdi

Gej strejt alijansa, kako su istakli na svom portalu, zahteva od policije i svih nadležnih organa da ovaj, kao i prethodne slučajeve nasilja bez odlaganja rasvetle, identifikuju počinioce i privedu ih pravdi. Takođe, GSA zahteva da se odmah i ozbiljno sve nadležne institucije posvete prevenciji i sankcionisanju nasilja nad LGBT osobama i da posebno u periodu pred Paradu ponosa učine sve što je u njihovoj moći da se pojačano nasilje koje smo imali i prošle godine u ovom periodu ne ponovi. "Odsustvo rešavanja ovog problema, direktno ohrabruje nasilnike da iznova i neometano prete smrću, tuku, vređaju, nipodaštavaju i marginalizuju građane Srbije koji ne pripadaju većinskom heteroseksualnom delu stanovništva", navodi GSA.

Agencije

_________________________

Huligani u Podgorici pretukli režisera i glumca iz crnogorskog gej spota

Grupa navijača podgoričkog fudbalskopg kluba "Budućnost" sinoć je u Podgorici brutalno pretukla Danila Marunovića, Todora Vujoševića i Mirka Boškovića, autora i glumce spota "Mi smo dio ekipe", koji afirmiše prava ljudi drugačije seksualne orjentacije. Marunović je reditelj spota, Vujošević je glumac u istoimenom spotu dok je Bošković, njihov prijatelj, novinar RTCG-a. LGBT Forum Progres podneo je Osnovnom državnom tužiocu u Podgorici prijavu protiv najmanje četiri, za sada, nepoznate osobe iz navijačke grupe "Varvari" i jednog saučesnika, sa poznatim identitetom, zbog sumnje da su izvršili više krivičnih dela. - Boškovića, Marunovića i Vujoševića su tukli pesnicama i nogama, a pošto su ih oborili na zemlju nastavili su da ih biju. Tokom udaraca su ih psovali i govorili da će njih ubiti i pobiti sve pedere. Kad su videli da Bošković leži na zemlji i obilno krvari brzo pobegli, trčeći prema trgu, preko obližnjeg parkinga - navodi se u saopštenju LGBT Forum Progresa. Povređeni Marunović, Vujošević i Bošković uspeli su da pozovu taksi i odu u Urgentni centar odakle je pozvana i policija. U Urgentnom centru su im konstatovane telesne povrede čije je ispitivanje i dalje u toku. LGBT Forum progres i CGO kažu da je jasno da se radi o nasilju iz mržnje, u kojem je jedina krivica žrtava što su svojim profesionalnim radom pokušali pomoći razvoj kulture tolerancije.  

Agencije

___________________________________

DRUGI PISU:

Srbija uoči Prajda 2012.

Neproglašeno vanredno stanje. OPSIRNIJE:

http://www.e-novine.com/srbija/srbija-tema/71140-Neproglaeno-vanredno-stanje.html