Sajt namenjen LGBT populaciji

"Izopačeni": Predstava koja progon gej osoba iz nacističkog Berlina prebacuje u današnji Beograd

Predstava "Izopačeni" Martina Šermana u režiji Andreja Nosova premijerno će biti izvedena 30. oktobra u Bitef teatru. Komad "Izopačeni" Šerman je napisao krajem sedamdesetih godina prošlog veka, a u centru pažnje je položaj i progon homoseksualaca u Berlinu tokom Drugog svetskog rata. Beogradska predstava je nastala uz podršku fondacije braće Rokfeler i MOTT fondacije. Martin Šerman je "Izopačene" napisao krajem sedamdesetih godina 20. Veka .Dramaturg Filip Vujošević kaže da je tumačenje komada ’’Izopačeni’’ u kontekstu diskriminacije u Srbiji danas veoma osetljiv zadatak. - Komad koji je, pre više od trideset godina, izazvao određene kontroverze, u međuvremenu je produciran mnogo puta i ekranizovan. Postavlja se pitanje šta bi to novo još jedna produkcija ’’Izopačenih’’ mogla da donese... - pita se Vujošević.  Prema njegovim rečima, rediteljski koncept Andreja Nosova nudi moguće rešenje.  - Transponovanje priče o stradanju homoseksualaca u nacističkim logorima tridesetih godina prošlog veka u priču o životu u ’’modernom logoru’’, odnosno, njihovom položaju u Srbiji danas, maltretiranjima i problemima sa kojima su suočeni, nemogućnosti slobodnog života i zatvaranju u četiri zida je zanimljivo rešenje - kaže Vujošević.

Glavnu ulogu vrlo vešto iznosi mladi glumac Radovan Vujović. Njegov karakter prolazi kroz razvoj od pomalo banalizovanog promiskuitetnog homoseksualca koji se provodi po berlinskim klubovima do snažnog logoraša koji je spreman na sve kako bi preživeo.

 

 

Ekipa

U predstavi "Izopačeni" igraju Radovan Vujović, Boris Ler, Branko Cvejić, Alban Ukaj, Miloš Isailović, Strahinja Lacković i Draško Adžić.

Dramaturzi su Filip Vujošević i Vuk Bošković; Kompozitor je Draško Adžić; Scenografkinja je Mia David; Kostimografkinja je Darinka Mihajlović; Koreograf je Bojana Mišić; Snimanje i obrada zvuka: Branko Topalović; Fotograf je Jelena Janković

 Izbeći pogrešne paralele

 Dramaturg Vujošević kaže da predstava s jedne strane potencira univerzalnost mržnje prema homoseksualcima svih retrogradnih ideologija.  - S druge strane, pred autorski tim stavlja veoma delikatan zadatak: izbeći banalnost i pogrešne paralele i pokušati napraviti predstavu koja, pored svoje očigledne političke angažovanosti, dopire do gledaoca i na jednom drugom, mnogo intimnijem nivou -  kaže Vujošević.

Andrej Nosov

Rođen 1983. godine u Prokuplju. Student je treće godine pozorišne i radio režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Pre dramskih studija bavio se ljudskim pravima. Vodio realizaciju velikih projekata namenjenih mladima, regionalnoj saradnji i suočavanju sa prošlošću. Neki od najznačajnijih projekata su Dani Sarajeva u Beogradu, regionalna mreža Inicijative mladih, programi obrazovanja o prošlosti, kao i brojni drugi. Radio je kao novinar za dnevnik Danas i radio Slobodna Evropa. Osnovao je i sedam godina bio na čelu Inicijative mladih za ljudska prava. Osnovao je i vodi Hartefakt fond od 2009. godine, u okviru koga veliki deo aktivnosti usmerava ka razvoju novih modela pozorišne produkcije i podršci stvaranju društveno angažovanih regionalnih pozorišnih projekata. U toku studija režije asistirao Dejanu Mijaču na predstavi ’’Višnjik’’ u Jugoslovenskom dramskom pozorištu i Jovanu Ćirilovu na predstavi ’’Izleti u Rusiju’’ u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Martin Šerman

Rođen 1938. godine u Filadelfiji (SAD). Diplomirao dramsku umetnost na Boston University Colege of Fine Arts. Jedno vreme se bavio glumom u okviru čuvenog dramskog studija Actors Studio. Dramski pisac i scenarista. Proslavio se 1979. godine dramom ‘’Izopačeni’’ (‘’Bent’’) koja je izvedena u više od trideset zemalja sveta i na osnovu koje je 1997. godine snimljen film u režiji Šona Matijasa i uz učešće Klajva Ovena i Mika Džegera. Premijera komada je održana na Vest Endu u Njujorku, da bi produkcija kasnije bila premeštena na Brodvej. Autor je više od 20 dramskih tekstova koji su izvedeni u preko pedeset zemalja. U svojim delima se bavi ljudima sa margine i istražuje različite oblike diskriminacije. Od 1980. godine živi i radi u Londonu. Njegove drame su više puta nominovane za Pulicerovu nagradu i nagradu Toni.

O UTISCIMA POSLE PRETPREMIJERE - OPSIRNIJE:   http://www.lepotani.com/articleview.aspx?articleid=807